Konala sa inaugurácia rektora PU a dekanov fakúlt PU

25.09.2003 Celý región

Vieru v zlepšenie pomerov vo vysokom školstve na Slovensku a lepšie financovanie aj Prešovskej univerzity (PU) vyjadril vo svojom inauguračnom prejave nový r...
Vieru v zlepšenie pomerov vo vysokom školstve na Slovensku a lepšie financovanie aj Prešovskej univerzity (PU) vyjadril vo svojom inauguračnom prejave nový rektor PU František Mihina. Slávnosť 22. septembra bola súčasťou otvorenia v poradí siedmeho akademického roka v novej histórii tejto verejnej vysokej školy, ktorá začala fungovať od januára 1997.

Mihina, ktorý je univerzitným profesorom v odbore filozofia a pred nástupom do funkcie rektora bol dve volebné obdobia dekanom Filozofickej fakulty PU v Prešove upozornil však aj na to, že výdatnejšie dotácie nemusia automaticky znamenať vyššiu efektivitu fungovania vysokej školy. Na margo existencie v súčasnosti šiestich samostatných fakúlt PU uviedol, že každá z nich má svoju budúcnosť. Dôležitý pre rozvoj akademického života v Prešove však bude optimálny vzťah medzi univerzitou a fakultami. Zvýraznil zástoj PU v regióne na príklade vzniku fakulty zdravotníctva v roku 2002. Vďaka tomu sa nemocnica v Prešove premenila na Fakultnú nemocnicu s poliklinikou Jána Adama Reimana.
Mihina sa ujal funkcie rektora 1. augusta t. r. Do jej výkonu v štvorročnom období nastúpil po Karolovi Fečovi, ktorý bol rektorom PU dve volebné obdobia, a to nepretržite od vzniku univerzity. Za kandidáta na rektora PU ho Akademický senát (AS) PU zvolil 26. februára t. r. hneď v prvom kole a v júli ho do funkcie rektora menoval prezident SR Rudolf Schuster.
Rektor predstavil na inauguračnej slávnosti na základe svojich návrhov a voľby v AS PU troch prorektorov - Vieru Bačovú, Zuzanu Stanislavovú a Petra Kuzmišina. Post štvrtého prorektora zostal zatiaľ neobsadený.
Inaugurácia sa týkala aj v minulých mesiacoch novozvolených dekanov fakúlt PU. Po Mihinovi dekanom filozofickej fakulty sa stal Rudolf Dupkala, dekanom fakulty humanitných a prírodných vied Mihinov protikandidát pri voľbe kandidáta na rektora Ivan Bernasovský, dekanom pedagogickej fakulty Milan Portík, gréckokatolíckej bohosloveckej fakulty Vojtech Boháč, pravoslávnej bohosloveckej fakulty Peter Kormaník a fakulty zdravotníctva Anna Eliášová. Obaja poslední menovaní boli dekanmi aj v uplynulom období.

(jj)
 

Vyberte región